Wonen in Italië
Alleen al voor de heerlijke café, pasta, pizza en gelato zou je een verhuizing naar Italië overwegen. Maar Italië is nog veel meer dan alleen goed eten en drinken! Zo is de Italiaanse economie nummer vijf van de wereld en zijn de Italianen één van de gelukkigste mensen op aarde. Iets wat Italië nog wel het meest typeert is ‘het oog hebben voor de mooie dingen in het leven’: la dolce vita. Dat maakt dat het wonen in Italië gelijk staat aan elke dag genieten. Doordat Italië een populaire bestemming is, maakt dat het wonen in Italië niet per definitie goedkoop. Maar net als in alle andere landen, verschillen de huizenprijzen in Italië veel per regio.
Cultuur in Italië
Tja, de Italiaanse cultuur… waar moet je dan beginnen? Alles aan de Italiaanse cultuur is zo fascinerend. Om te beginnen zijn Italianen échte genieters, dat zie je bijvoorbeeld terug in het eten. Italianen leven voor het eten, terwijl het bij ons Nederlanders precies andersom is. Eten is voor Italianen een echte sociale aangelegenheid, een tijd om met familie en vrienden bij elkaar te zijn.
Misschien heb je de Italiaanse film la grande Belezza wel eens gekeken. Deze laat de schoonheid van Italië zien, maar dit is ook echt reality. Denk dan eens aan de prachtige architectuur en de overblijfselen van het Romeinse rijk. Je ziet dit ook terug in de mentaliteit van de Italiaanse bevolking. Zo gaan Italianen, mannen of vrouwen, altijd goedgekleed de straat op. Daarnaast zie je het terug in de auto’s en in de interieur en vormgeving van huizen. Voor ons Nederlanders kan dit overkomen als ‘machogedrag’. Italianen kunnen op het eerste gezicht soms wat arrogant overkomen, maar in feite zijn ze heel warm en hartelijk. Dat zal snel je merken, wanneer je hen beter leert kennen. Italië is prachtig, hieronder zie je waarom:
Je zou denken, Italië is alleen maar warm en dat is het. Maar in Italië zijn verschillende klimaten te onderscheiden, dat komt door de langgerekte vorm van de laars. Het noorden van Italië kent daarom vooral koude winters en vochtige, warme zomers. Ga je meer richting het midden, dan krijg je hete zomers en warme winters. Helemaal naar het zuiden is het haast tropisch te noemen: het sneeuwt er nooit!
Italiaanse keuken
Zoals al eerder werd genoemd, zou je haast voor het eten kunnen verhuizen naar Italië. De Italiaanse keuken heeft wereldwijde faam verworven. Ten eerste moet je echt koffie leren drinken, als je wilt gaan wonen in Italië en nog geen koffieleut bent. 's Ochtends begin je de dag uiteraard met een koffie (meestal een espresso) in één van de 150.000 koffiebars die het land rijk is. Je moet in Italië niet aankomen met je boterhammen en kaas in je broodtrommeltje. Italianen lunchen lekker in een barretje op de hoek. Tenslotte moet je voor de hoofdmaaltijd la cena veel, heel veel tijd uittrekken. Dat is voor Italianen het hoogtepunt van de dag!
Huizen in Italië
De huizenprijzen in Italië verschillen enorm per streek of per stad. Vooral het midden van Italië, bijvoorbeeld Toscane, is erg in trek bij kopers. Dat maakt huizenprijzen in Midden- Italië vrij duur. Het is lastig om een woning te vinden in steden als Rome en Milaan. Maar zoek je bijvoorbeeld een huis richting het platteland, dan liggen de prijzen gelijk 30 tot 70 procent lager dan in steden.
Bij de koop van een huis in Italië, roep je de hulp in van een makelaar. Let op: makelaars in Italië hebben een andere werkwijze dan in Nederland. Ze zijn lang niet altijd bevoegd en daarom is het goed om navraag te doen naar het inschrijvingsnummer van de makelaar. Bij de koopprocedure wordt eerst de Proposta dAquisto getekend. Hier doe je een schriftelijk bod en betaal je alvast een kleine aanbetaling. De makelaar houdt deze cheque na het ondertekenen en wanneer het bod door de verkoper wordt getekend, is de koop van het huis rond.
Onthoud dat je bij de koop van het huis een codice fiscale, een Italiaans belastingnummer, nodig hebt. Je kunt dit belastingnummer aanvragen bij de lokale belastingdienst. Houd er daarnaast rekening mee dat er nog zo’n 15 procent aan extra kosten bovenop de aankoopprijs komt. Deze kosten gaan vooral naar het inhuren van een makelaar, notaris en belastingen.
Je dagelijkse kosten als je gaat wonen in Italië?
Volgens de numbeo index zijn de dagelijkse kosten in levensonderhoud vergelijkbaar met Nederland. In Italië liggen de kosten iets lager. Ook als het gaat om uit eten gaan, ben je iets goedkoper uit in Italië. Wat je overigens goed moet bedenken is dat de locatie veel uitmaakt voor de prijzen van de menukaart. In het centrum kun je zomaar drie keer zoveel betalen dan een aantal straatjes verderop buiten het centrum.
Momenteel is de benzineprijs in Italië te vergelijken met de Nederlandse benzineprijs. Wel is diesel veel duurder in Italië. Bedenk ook dat je tol moet betalen op de Italiaanse wegen. Uiteraard kun je deze kosten vermijden, door een route buiten de snelwegen te kiezen. Het is echter de vraag of je dat wilt, want dit kost veel tijd. Een ander verschil in kosten voor levensonderhoud is de huur. In Italië ligt de huur vele malen hoger dan in Nederland.
Waar moet je rekening mee houden als je wilt gaan wonen in Italië?
Iets om rekening mee te houden als je in Italië gaat wonen, is toch wel de ‘macho cultuur’ in Italië. Status is heel belangrijk in Italië en dat kan wennen zijn voor de nuchtere en soms wat karige Nederlander. ‘Doe maar gewoon, dan ben je al gek genoeg’ komt echt niet voor in het woordenboek bij Italianen. Daarnaast moet je ook niet vergeten dat Italianen minder van de tijd zijn. Ze zijn niet zo van de tijd als de Nederlander. Je moet hier rekening mee houden, zowel zakelijk als privé.